NATUURPARK VIROIN-HERMETON

Zeldzame kalkgraslanden met wilde orchideeën

 

Als je tijdens een droge, warme zomerdag over kalkgraslanden wandelt, dwalen je gedachten af naar de Causses in Zuid Frankrijk. Kalkgraslanden zijn zeldzaam in België en hun natuurwaarde is hoog. Om volop te genieten van deze unieke biotopen trekken we naar het Natuurpark Viroin-Hermeton.
Bloeiende kruiden groeien hier op de kalkrijke hellingen en op fossiele koraalbanken tussen grassen, gespecialiseerde mossen en dwergstruiken. De vegetatie is rijk aan soorten en trekt vele insecten aan. Om kalkgraslanden te behouden, laat men ze periodiek begrazen door schapen. Zonder dit beheer gaan ze na enkele jaren over in struweel of bos.
De wandeling verloopt afwisselend tussen schaduwrijke bossen en open vlakten. Afhankelijk van de weersomstandigheden in het voorjaar, bloeien er in deze periode nog verschillende soorten inheemse orchideeën. We kijken ook uit naar vlindersoorten die in Vlaanderen niet voorkomen. En op een warme zomerdag is de kans hier groot dat we hagedissen tegenkomen. Het is een stevige wandeling met enkele pittige hellingen.