HET LEENDERBOS

 

Deze wandeling is voor iedereen die van de natuur houdt, dus voor de echte natuurliefhebbers.  Onder Valkenswaard, dicht bij Eindhoven, lopen de riviertjes de Tongelreep en de Strijper Aa op korte afstand van elkaar. Daartussen gaan we de natuurgebieden van de Groote Heide en het Leenderbos en enkele vengebieden doorkruisen.

We lopen eerst over brede zandpaden richting de Groote Heide. Soms door de sparrenbossen die er vorige eeuw gepland zijn voor de mijnhoutproductie. Soms aan de rand van het bos met zicht op uitgestrekte weides, velden en de abdij Achelse Kluis.

We wandelen dwars over de Groote Heide, over smalle paadjes, in de richting van een aantal vennetjes: Biesven, Kraanvennen, Dorven en Klein Hasselsven.  In de zomer worden de heideveldjes begraasd door een kudde van 300 Kempense heideschapen. Maar nu, in februari, genieten we met nog een frisse, misschien wel koude neus, van dit ongerept natuurgebied! Een echt pareltje!

Als je graag wandelt en van de natuur houdt, is deze tocht echt iets voor jou. Ze is technisch zeker niet moeilijk. Soms kan het zijn dat we wel wat plassen of modder moeten trotseren, maar dat mag zeker geen rede zijn om thuis te blijven.