BLOG

Natuurontdekkingstochten in de kijker

In ons nieuw aanbod hebben we natuurontdekkingstochten.  Hierbij bezoeken we de natuurgebieden. De wandelafstanden van de tochten zijn beperkt. Je kan deelnemen als je tussen 10 en 15 jaar oud bent.

Tijdens de tochten voorzien we ruim de tijd om aandacht te geven aan de de verschillende planten en dieren die we in de natuur tegenkomen. Met een telescoop en verrekijker gaan we samen op ontdekking!

Onze eerstvolgende tocht op 2 juli is volzet. Hieronder meer informatie over de komende tochten.

Vrijdag 10 augustus: De Luysen en staamprooierbroek

Deze wandeling voert ons aanvankelijk langs natte broekbossen.Verderop in het bos lopen we langs de prachtige Abeek. In deze langzaam stromende, brede beek groeit onder andere de gele plomp. Vele, aan water gebonden dieren, vinden hier hun woonplaats.

Luysen - SintMaartensheide 5

Wanneer we het Stamprooierbroek bereiken, wordt het landschap opener. Hier grazen Schotse Hooglanders. Zij zorgen, net als de Konik-paarden, voor een gevarieerd landschap. Onderweg  zoeken we naar sporen van de bever. Op het laatste traject van de tocht, bezoeken we de vogelkijkhutten in het natuurgebied. Ze liggen langs de mooiste vennen. Van hieruit kan je de vogels op het water observeren zonder ze te storen.

Vrijdag 17 augustus: Landschotse heide

De Landschotse heide is een klein heidegebied omzoomd met smalle stroken naaldbos en gemengd bos. De heide zelf bestaat uit natte en droge heide. Door dit gevarieerd landschap kunnen we hier verrassend veel planten- en diersoorten vinden.

 Landschotse heide 5

We besteden tijdens de wandeling speciale aandacht aan libellen en juffers. Ook van andere insecten die we ontdekken, leren we de bijzondere levenswijze kennen. We zoeken naar zandloopkevers, rupsendoders, boktorren, …

 Woensdag 29 augustus: Platwijers – Wijvenheide

Eind augustus, het einde van de zomer nadert en in de natuur komt alles stilaan tot rust. De kracht waarmee dieren en planten zich de afgelopen maanden toonden, lijkt afgenomen…

Het gebied bestaat uit vele tientallen vijvers waarin op grote schaal zoetwatervis wordt gekweekt. Een ander deel van de vijvers wordt beschermd als natuurgebied.

Tijdens de wandeltocht hebben we dan ook speciale aandacht voor de zoetwatervissen. Als we vissers tegenkomen vragen we of we hun vangst mogen bekijken, en de informatieborden onderweg geven ons meer inzicht in de kweek van de vissen.

In de struiken tussen het water en het pad zoeken we naar de zeldzame boomkikker. Deze kikkers zijn slechts enkele centimeters groot.  Wijvenheide - Platwijers 5

Rond deze periode kunnen we in dit gebied de visarend te spotten. Deze roofvogels trekken vanuit Scandinavië over ons land naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. Als tussenstation verblijft hij hier vaak meerdere weken om zich te voeden met vissen. Speurend naar zijn prooien, blijft hij met klappende vleugels boven de vijvers hangen. Om de vis te vangen laat hij zich met vooruitgestoken poten in het water vallen.

 

Update: programma voor de zomer staat online!

_MG_9473De lente is volop aan de gang, maar ook de zomer staat al voor de deur. Al onze tochten voor de zomervakantie zijn gepland. Het programma kan je HIER terugvinden.

We hebben een divers aanbod aan tochten en hopen ook jou mee te mogen nemen op ons avontuur!

Het nieuwe aanbod natuurontdekkingstochten is er voor jongeren tussen 10 en 15  jaar. Hierbij gaan we samen op ontdekking naar dieren, planten en alles wat de natuur ons te bieden heeft. De afstand is beperkt tot 10 km per tocht.

Ook zijn er nieuw dit jaar onze MIXT tochten. Dit zijn motorische integratie tochten, waarbij jongeren in een rolstoel of motorisch meer beperkt zijn, kunnen aansluiten. We verleggen grenzen, maar de afstand is beperkt tot 10 km per tocht.

Daarnaast blijven we onze al bekende trekkingtochten doen. Dit zijn tochten waarbij de nadruk ligt op grenzen verleggen. Samen onderweg zijn in de natuur en het beleven van het stappen staat hier centraal. De afstand is beperkt tot 15-20 km per tocht.
We hebben dit jaar op donderdag 5 juli en vrijdag 6 juli ook een tweedaagse gepland, waarbij we overnachten in tenten. Een echt avontuur dus!

Tot slot hebben we onze tochten op maat. Scholen, organisaties en andere MFC’s kunnen een beroep doen op onze ervaren begeleiders om een staptocht op maat in elkaar te boxen.

Aanmelden voor onze tochten kan via het AANMELDFORMULIER

Wij hebben er alvast zin in !

Sportieve groeten van het ‘op stap’ team

UPDATE: PROGRAMMA 2018 uitgebreid!

De medewerkers van “OP STAP” zijn volop bezig met weer een boeiend programma uit te werken!

Onderstaande link geeft reeds één nieuwe data voor de tochten in de week 2018: https://opstapritmica.com/aanbopd-weekdagen/

OPGELET: HIER VOLGEN NOG MEER DATA IN KOMENDE WEEK!

Onderstaande link geeft al een kleine update van het vakantieprogramma 2018:
https://opstapritmica.com/vakantieaanbod/

OPGELET: OOK HIER VOLGT IN DE KOMENDE WEEK EEN UPDATE!

Hou onze BLOG, WEBSITE, FACEBOOKPAGINA dus zeker goed in de gaten!

Sportieve groeten,
Het ‘Op Stap’ team

NIEUWSFLASH: AANBOD ‘TOCHTEN OP ZATERDAG 2018’ ONLINE!

We zijn blij te kunnen melden dat we erin geslaagd zijn om opnieuw een aanbod vol diversiteit aan te bieden voor onze TOCHTEN OP ZATERDAG 2018

Zo hebben we twee tochten die de pracht van het seizoen benadrukken, nemen we je opnieuw mee naar onze prachtige Ardennen en wandelen we dit jaar zelfs over een stuk verlaten spoorweg! En dan hebben we het nog niet eens over het bos vol mysteries…
Hoe dan ook weer spanning én plezier gegarandeerd op al onze tochten!

Bekijk hier ons zaterdag aanbod voor 2018, klik op de link van de tocht voor meer info en aarzel niet om in te schrijven, de plaatsen zijn beperkt!

Sportieve groeten,
Het ‘Op Stap’ team

Op Stap langs de Hoëgne op 25/11/2017

6u30… de wekker gaat… hét signaal om ons klaar te maken voor een nieuwe dag OP STAP!
Vandaag trekken we naar de omgeving rond Hockai, daar waar de prachtige Hoëgne doorheen het landschap vloeit.

Zoals steeds verzamelen we op Ritmica rond 08.00u. Iedereen is goed op tijd waardoor we snel kunnen vertrekken. Dankzij het rustige ochtendverkeer arriveren we tijdig in Hockai. Geen overbodige luxe nu de dagen een stuk korter zijn, op tijd kunnen  vertrekken vinden we dus erg fijn.

We beginnen met een pittige klim die ons door de bossen richting ‘Hoge Venen’ brengt. Het is koud maar daar voelen we weinig van dankzij de stevige pas die onze deelnemers bepalen. Iedereen heeft er zin in, zoveel is zeker!

Het pad leidt ons langs prachtige watervallen en het lijkt wel of we op een oranje tapijt lopen door de laag bladeren op de grond. Heerlijk die herfstkleuren… en geuren!
We nemen een iets langere pauze bovenop een uitkijkpunt, tijd om wat energie op te nemen want we hebben nog een heel eind voor de boeg.

We dalen af en vervolgen onze weg langs een gezellig stroompje. Het landschap lijkt wel een scene uit Lord of the Rings, smalle paden langsheen compleet met mos bedekte rotsen. Het is wel uitkijken want de route ligt er glibberig bij.

Uiteindelijk komen we op de Hoge Venen waar het toch gevoelig frisser is. Het wordt ons duidelijk dat de winter hier om te hoek loert. We ruilen de smalle wandelpaden in voor brede boswegen en beginnen langzaam af te dalen tot we opnieuw aan de Hoëgne komen.

Hier nemen we nog een korte pauze alvorens we de laatste etappe inzetten. Deze leidt ons langs de prachtige Hoëgne terug naar het beginpunt. Waterval na waterval passeren we, zo mooi en dat in eigen land! De groep toont ons de topvorm waarin ze verkeren en besluiten de laatste kilometers hun beste beentje voor te zetten. Als gids volgen we de jonge snaken, hoewel dat niet vanzelfsprekend is!

Eens aangekomen aan de bus wacht ons nog een smakelijke verrassing van meester Erik in de vorm van een gebak. De perfecte afsluiter van een prachtige dag!

We danken onze deelnemers voor het fijne gezelschap, hopelijk kunnen jullie dankzij de foto’s de dag nogmaals herbeleven!

In de volgende weken maken we weer een boel nieuwe tochten bekend voor 2018! Hou dus zeker onze website in de gaten zodat je zeker bent van je plek tijdens de komende tochten. Inschrijven kan via deze link.

 

 

Bra sur Lienne ZA 21/10/2017

Afgelopen zaterdag stond onze eerste weekendtocht op het programma. Met een volgeboekte groep trokken we richting Bra om onze schoenen (en de rest van de outfit) in het Ardeense slijk te dopen.

Bij aankomst werden we aangenaam verrast door het (zeer dichtbij) opstijgen van een helikopter. Meteen iedereen onder de indruk en dat kwam de sfeer alleen maar ten goede!

We zetten aan richting kerk van Bra en trokken zo via de velden het bos in. De herfstkleuren waren talrijk aanwezig en de paden lagen er mooi bij.
Althans in het begin dan toch…
De bosbouw van de afgelopen weken had ervoor gezorgd dat enkele boswegen door de combinatie van nat weer en zwaar vervoer in slechte staat lagen.
We werden verplicht van de gebaande paden af te wijken en dieper het bos in te trekken om onze tocht te voltooien. Geen probleem voor onze deelnemers!
Iedereen stapte flink door en wanneer er enkele technisch moeilijkere stukken voor de boeg lagen, was het mooi om zien hoe iedereen elkaar een handje toestak!
Daar draait het tenslotte om tijdens deze tochten, genieten van de natuur, het gevoel van samenhorigheid, het voltooien van de prestatie en nieuwe vriendschappen tot het leven roepen.

Dat leek geen probleem zaterdag! De sfeer zat goed en iedereen probeerde elkaar op te peppen wanneer het eens wat steviger bergop leek te gaan. Allerhande onderwerpen werden besproken en ieder om beurt mocht met behulp van de extra gps onze route navigeren. We kunnen hierover besluiten dat we echte Christopher Columbus’en bij ons hadden, want we liepen nergens verkeerd!

Met uitzondering van wat vertraging verliep alles volgens plan en sloten we de dag af met een lekker gebakje aan onze bus, nakaartend over de tocht. Moe maar voldaan reden we terug richting Hove, met de ondergaande zon in onze rug…
Weer een geslaagde dag ‘OP STAP’!

Hieronder geven we enkele impressies van deze prachtige dag. Voor zaterdag 25 november zijn er nog enkele plaatsen vrij dus wees er snel bij! AANMELDEN kan via deze link of mailen naar socialedienst@ritmica.be

Op ontdekking in BRA SUR LIENNE.

Om onze stappers een zo goed mogelijke service aan te bieden en te verzekeren dat al de staptochten geschikt zijn voor onze deelnemers, testen wij deze uit voor ze aan ons gamma toe te voegen. Zo is het niet anders voor de tocht ‘Panoramawandeling rond Bra sur Lienne’ die doorgaat op 21 oktober 2017.

Afgelopen zaterdag trokken we naar de prachtige Ardennen om deze tocht eens onder de loep te nemen. We stelden vast dat hij perfect aansluit bij het profiel van ‘OpStap’!

We nemen je mee door zowel bosrijk als agrarisch gebied. We trokken door enkele gezellige Ardeense dorpjes en wandelden zowel over landbouwwegen als smalle bospaadjes.
De vergezichten waren adembenemend(!) en de bomen zijn stilaan hun herfst jas aan het aantrekken, vermoedelijk treffen we hen binnen twee weken in vol kleurrijk ornaat!

Ook zagen we sporen van herten en reeën, een haas die de bosrand in sprong en tegen het einde van onze tocht talloze roofvogels! Tevens konden we de bouwwerken van onze vriend bever aanschouwen. Knap hoe deze architecten in de natuur hun burchten vormen. Het wild is er talrijk aanwezig, hierover bestaat geen twijfel!

We tonen je enkele sfeerbeelden maar geven nog niet alles prijs. Het zou de pret namelijk bederven voor onze deelnemers.

Inschrijven kan nog steeds! Kom zaterdag 21 oktober samen met ons genieten van de frisse boslucht, adembenemende herfstkleuren en hopelijk spotten we samen een grazend hert! Hoe dan ook, we garanderen je een geslaagde dag in de prachtige natuur!

 

UPDATE: LOCATIES WEEKENDAANBOD GEKEND!

De locaties van het weekendaanbod zijn gekend!

Zaterdag 21/10/2017 laten we jullie genieten van een prachtige panoramawandeling rond Bra-sur-Lienne!

Zaterdag 25/11/2017 nemen we jullie mee naar Les Sept Meuses!

Meer info over de tochten vind je hier!

Wil je graag deelnemen aan één van deze tochten. Meld je dan aan via het AANMELDFORMULIER

NIEUW: WEEKENDAANBOD 2017

Het “Op Stap” team heeft niet stilgezeten de afgelopen tijd, met opnieuw een uitbreiding van ons aanbod als resultaat!

Tijdens het najaar van 2017 starten we met ons WEEKENDAANBOD!
Zowel zaterdag 21/10 als zaterdag 25/11 trekken we weer naar onze prachtige Ardennen. We zijn volop bezig met nieuwe tochten uit te stippelen, zodat je tijdens het weekend nooit dezelfde wandeling doet als in de week of de vakantie.

Meer info vind je hier en inschrijven kan je uiteraard via ons AANMELDFORMULIER of gewoon contact opnemen met de sociale dienst. Hun gegevens kan je hier terugvinden.

Hopelijk zien we je snel tijdens één van onze tochten!

Groeten,
“Op Stap”

Nieuwe data staptochten 2017-2018

Vandaag namen we de tijd om onze website even te updaten. Hierbij lanceerden we enkele nieuwe staptochten voor zowel 2017 als 2018.
Meer info hierover vind je hier en hier.

Ondertussen tellen wij verder af naar onze volgende staptocht in augustus!
Hierbij trekken we naar de Kalmthoutse Heide om te gaan geo-cachen!

NOG PLAATSEN TIJDENS STAPTOCHTEN IN DE ZOMERVAKANTIE!!

12-15 JARIGEN
1/08/2017:   Kalmthoutse heide (geo-caching)
29/08/2017: Baraque Michel

16-25 JARIGEN
8/08/2017:   Kalmthoutse heide (geo-caching)
24/08/2017: SPA

Wil je graag nog een plekje bemachtigen tijdens één van deze tochten?
Meld je dan aan via het AANMELDFORMULIER.   

ONS NIEUW AANBOD SCHOOLJAAR 2017-2018

12-15 JARIGEN
herfstvakantie:   2/11/2017: Scheldetocht – Weert
krokusvakantie: 14/02/2018: Westmalle
paasvakantie:    3/04/2018: Natuurpark Midden-Limburg

16-25 JARIGEN
herfstvakantie:   3/11/2017: Hamme
krokusvakantie: 16/02/2018: Baraque Michel
paasvakantie:    5/04/2018: Op Stap met de Oud-Belgen

Momenteel genieten wij van een actieve vakantie maar we houden de aanmeldingen wel in de gaten!