BERNISSART

De Iguanodons van Bernissart.

Dicht bij de Franse grens, in de provincie Henegouwen, ligt het kleine dorpje Bernissart. Het maakt deel uit van ‘de Borinage’, de streek waar lange tijd waardevolle steenkoollagen werden ontgonnen.

Eind februari 1878, zo’n 140 jaar geleden, vonden mijnwerkers hier beenderen van een dinosaurussoort. Onmiddellijk besefte men het belang van deze vondst.
De directeur, wetenschappers en politiek beslisten samen om de botten verder op te graven. Het werd een moeilijke karwei want de botten lagen op meer dan 300 meter onder de grond en door het contact met de lucht dreigden ze uit elkaar te spatten.

Al snel bleek dat men volledige skeletten van een dinosaurussoort had gevonden.
Dit was nog nooit eerder gebeurd en de ontdekking haalde de wereldpers. In totaal haalde men 30 skeletten naar boven die men toeschreef aan een plantenetende dinosaurussoort : de Iguanodon.

Op deze uitstap bezoeken we het museum van de Iguanodon in Bernissart. We zien er een volledig skelet en vele andere fossielen. We krijgen hier voeling met andere tijden, we zien hier fossielen van planten en dieren die ondertussen al vele miljoenen jaren zijn uitgestorven.

Na het museumbezoek trekken we naar de moerassen van Harchies. Tijdens de wandeling langs vennen en bosstruwelen genieten we van de vele zangvogels die in de struiken en het riet al zingend hun territorium afbakenen. Vanuit de kijkhutten speuren we naar verschillende soorten watervogels.

musea