Natuurontdekkingstochten in de kijker

In ons nieuw aanbod hebben we natuurontdekkingstochten.  Hierbij bezoeken we de natuurgebieden. De wandelafstanden van de tochten zijn beperkt. Je kan deelnemen als je tussen 10 en 15 jaar oud bent.

Tijdens de tochten voorzien we ruim de tijd om aandacht te geven aan de de verschillende planten en dieren die we in de natuur tegenkomen. Met een telescoop en verrekijker gaan we samen op ontdekking!

Onze eerstvolgende tocht op 2 juli is volzet. Hieronder meer informatie over de komende tochten.

Vrijdag 10 augustus: De Luysen en staamprooierbroek

Deze wandeling voert ons aanvankelijk langs natte broekbossen.Verderop in het bos lopen we langs de prachtige Abeek. In deze langzaam stromende, brede beek groeit onder andere de gele plomp. Vele, aan water gebonden dieren, vinden hier hun woonplaats.

Luysen - SintMaartensheide 5

Wanneer we het Stamprooierbroek bereiken, wordt het landschap opener. Hier grazen Schotse Hooglanders. Zij zorgen, net als de Konik-paarden, voor een gevarieerd landschap. Onderweg  zoeken we naar sporen van de bever. Op het laatste traject van de tocht, bezoeken we de vogelkijkhutten in het natuurgebied. Ze liggen langs de mooiste vennen. Van hieruit kan je de vogels op het water observeren zonder ze te storen.

Vrijdag 17 augustus: Landschotse heide

De Landschotse heide is een klein heidegebied omzoomd met smalle stroken naaldbos en gemengd bos. De heide zelf bestaat uit natte en droge heide. Door dit gevarieerd landschap kunnen we hier verrassend veel planten- en diersoorten vinden.

 Landschotse heide 5

We besteden tijdens de wandeling speciale aandacht aan libellen en juffers. Ook van andere insecten die we ontdekken, leren we de bijzondere levenswijze kennen. We zoeken naar zandloopkevers, rupsendoders, boktorren, …

 Woensdag 29 augustus: Platwijers – Wijvenheide

Eind augustus, het einde van de zomer nadert en in de natuur komt alles stilaan tot rust. De kracht waarmee dieren en planten zich de afgelopen maanden toonden, lijkt afgenomen…

Het gebied bestaat uit vele tientallen vijvers waarin op grote schaal zoetwatervis wordt gekweekt. Een ander deel van de vijvers wordt beschermd als natuurgebied.

Tijdens de wandeltocht hebben we dan ook speciale aandacht voor de zoetwatervissen. Als we vissers tegenkomen vragen we of we hun vangst mogen bekijken, en de informatieborden onderweg geven ons meer inzicht in de kweek van de vissen.

In de struiken tussen het water en het pad zoeken we naar de zeldzame boomkikker. Deze kikkers zijn slechts enkele centimeters groot.  Wijvenheide - Platwijers 5

Rond deze periode kunnen we in dit gebied de visarend te spotten. Deze roofvogels trekken vanuit Scandinavië over ons land naar hun overwinteringsgebieden in Afrika. Als tussenstation verblijft hij hier vaak meerdere weken om zich te voeden met vissen. Speurend naar zijn prooien, blijft hij met klappende vleugels boven de vijvers hangen. Om de vis te vangen laat hij zich met vooruitgestoken poten in het water vallen.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s